miércoles, 23 de diciembre de 2009

Un Mercat de Tradició

Quan parlem dels mercats de Catalunya, no només podem centrar-nos en aquests que es fan un cop a la setmana i en els quals hi trobem una gran varietat de productes a bon preu. Hi ha una gran varietat de mercats: d’antiguitats, de productes alimentaris, artesanals... Concretament a Catalunya, podem destacar un dels mercats més tradicionals de l’any. Bé més que un mercat una fira, la fira de Santa Llúcia.


Només apropar-nos a la catedral de Barcelona, entre el 28 de novembre i el 23 de desembre, podem sentir les nadalenques que envolten aquest mercat, el qual cada any obre les portes a les festes de Nadal. Els colors que hi predominen són el vermell dels barrets de Pare Noel, i el verd dels arbres de Nadal. Tota la gent es deixa portar per les diverses parades que formen la fira, en les quals podem trobar, els ramillets de Nadal, figures i complements pel pessebre, boles per l’arbre de Nadal, estrelles d’Orient, plantes de Nadal, etc. Tots aquests elements es complementen entre els altres de manera que creen un ambient agradable i acollidor.


La repercussió de la crisi ha estat mínima, fins i tot els venedors d’algunes de les parades han assegurat que és possible que aquest any superin l’anterior. Tot i així, molts han reconegut que durant els primers dies de la fira, abans del pont de la Immaculada, molts es van preocupar per l’escassa demanda a les parades. Després del pont la fira es va tornar a engegar amb l’arribada de la gent des de diverses parts de Catalunya i també de fora.

La Fira de Santa Llúcia juga un paper diferent en quan els preus que estableixen als seus productes en comparació als que trobem a les tendes. A la Fira els productes acostumen a tenir uns preus més elevats als que podem trobar a les tendes. És a dir, mentre que en el mercat de Badalona o en el de Premià de Mar la gent va, en part, perquè és més econòmic, a la Fira funciona d’una manera diferent.


Allò que porta a la gent al mercat de Santa Llúcia, és tot aquest ambient que l’envolta i la tradició que el segueix. L’experiència que ens permet viure aquest mercat, amb les nadalenques i la olor de molsa no la podem viure travessant les portes d’una tenda.

Un altre dels factors és la tradició. Molts d’aquells que es decideixen a anar-hi a comprar, van perquè anys enrere havien anat amb els seus avis, i després amb els seus pares, i és això el que els porta a ells també a voler portar els seus fills. Els propietaris de les parades també han seguit aquesta línia familiar, la majoria d’aquells que estan darrera el taulell fent ramillets, o aquells que es passegen per davant de l’exposició de les seves figures de pessebre, perfectament situades, ho fan perquè els seus pares també ho van fer, i encara mantenen el record.

La fira de Santa Llúcia ens remet a un mercat diferent, un mercat dedicat a commemorar el Nadal, a través de la tradició que desperta en els ciutadants amb els seus records.

Montse Punsoda Castellà

No hay comentarios:

Publicar un comentario